Thursday, August 30, 2012

Mengejar Merdeka

Assalamualaikum w.b.t

Saya sudah merdeka! Alhamdulillah. merdeka juga diri saya hari ini. Kebetulan hari ini saya telah menghantar dua tugasan. Hanya tinggal 1 lagi tugasan. Hehe.. Tugasan yang telah mengganggu mood raya. Maklumlah, minggu kedua Syawal, kami terpaksa memerah otak untuk mengarang esei. Aduhai. seminggu saya tidur dalam ke"ilmiah"an.

Sepanjang  1 minggu menyiapkan tugasan ini, bermacam-macam perkara yang terjadi. Yang paling kelakar, kami asyik mengelat untuk hantar tugasan pada waktu yang ditetapkan. Tugasan yang perlu dihantar sebelum hari raya, tapi kami meminta penangguhan sehingga lepas raya disebabkan komitmen yang lebih untuk laporan kajian tindakan. Alhamdulillah. kami dapat keizinan untuk hantar lewat. Tetapi, bila hari yang dijanjikan menjelang tiba, kami minta penangguhan lagi. Penangguhan berlaku sebanyak 3 kali. Sayang sungguh pensyarah kami kepada pelajarnya. Terima kasih guruku =). 

Dalam pada itu, saya sungguh sedih apabila tugasan yang hampir siap tiba-tiba hilang begitu sahaja. Malang sungguh nasib saya. Tiada autosaved seperti biasa. Haru biru mood saya pagi itu. Padahal, selama ini saya selalu tertidur tanpa shut down laptop saya dengan sempurna. Mungkin ada hikmah disebaliknya. Saya perlu lebih berhati-hati. Terima kasih buat yang memberi semangat untuk saya untuk siapkan kembali tugasan tersebut.

Bila tugasan selamat dihantar, lega rasanya. Tapi tugasan lain sedang menanti. Pembentangan untuk viva, seminar penyelidikan, seminar Malindo (bersama pembentang dari Indonesia), kuiz, peperiksaan akhir dan banyak lagi. Penat saya menghitung segala kerja yang bakal tiba ini. Aduhai. Cepatlah habis belajar. Saya tidak sabar untuk merdeka lagi!

Masih ada setengah perjalanan ke arah merdeka rupanya..

1) Cepatlah masa berlalu.
2) Terima kasih kepada dia yang sudi dengar rungutan saya selama ini. Sabar itu sifatnya.
3) Masa untuk mengadap "teman" saya. =)

Wednesday, August 22, 2012

Hikmah Kembara Syawal

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, kembara Syawal hari ini begitu meriah sekali. Penat masih terasa. Namun, kegembiraan mengatasi segalanya. Lapan buah rumah telah berjaya ku jejaki. Satu rekod yang amat baik sekali. Tahun-tahun lepas, mood raya tidak sehebat tahun ini. Tahniah buat diri saya..=)

Dari satu rumah ke satu rumah, ada pelbagai cerita disebaliknya. Saya belajar banyak perkara. Belajar daripada "orang kaya". Kenapa "orang kaya"? Sebab rumah yang saya kunjungi, hampir semuanya "bernilai emas". Wah! Saya pun berangan nak memiliki rumah sebegitu. Muflislah suami saya nanti. Hehe. Terima kasih buat kakak ipar saya yang sudi berkongsi raya dengan saya. Kembara akan bersambung esok..;)

Berbalik kepada hikmah kembara saya hari ini, pertamanya, saya belajar menjadi pemurah. Mereka sungguh pemurah dengan tetamu mereka. Aduhai..saya yang dah tua ini pun masih diberi duit raya. Malu sungguh saya. Tapi alhamdulillah sebab itu rezeki saya. Mereka tidak lokek untuk memberi duit raya yang berbagai warna. Saya sangat segan bila isinya berwarna merah. Huhu..

Kedua, ketika saya mengunjungi salah sebuah rumah ini, saya terpikat dengan kelembutan isteri kepada tuan rumah. Aduhai..peribadinya memikat hati saya. Cara dia berkomunikasi dengan orang lain membuatkan saya terasa ingin menuntut ilmu dengannya. Maklumlah, saya ini terlebih garang. InsyaAllah anak saya akan disantuni sebegitu. (Berangan lagi)

Ketiga, ketika sedang duduk-duduk sambil melihat reaksi orang ramai menikmati makanan, saya terlihat rakan lama saya. Sempat juga saya menegurnya, tapi memandangkan dia baru hendak menikmati makanan, saya hadkan perbualan kami. Sesampai sahaja dirumah, kebetulan saya online melalui handset saya, saya terbaca status fb nya. Dia sungguh teruja bertemu dengan saya. Terima kasih buat Aisyah! Semoga tahun depan kita bertemu di rumah yang sama..=)

Keempat, Syawal kali ini, menemukan ramai dengan saudara mara saya yang belum saya kenal. Ramai wajah-wajah baru yang belum pernah saya lihat. Alhamdulillah, ketemu juga kami. Nanti senang untuk jemput datang kenduri saya..(berangan juga..haha)

Hikmah Kembara Syawal ini akan bersambung lagi..

1) Saya penat "perut" dan "kaki".
2) Bila saya nak mengembara ke negeri itu!
3) Saya baru perasan saya banyak berangan dalam entri kali ini..Hehehe..

Sunday, August 19, 2012

Cerita 1 Syawal 1433H

Assalamualaikum w.b.t

* Sedih
* Gembira
* Penat
* Teruja

Itulah 4 perencah rasa 1 Syawal.

-Sedih-

Pagi 1 Syawal terasa sedih mengenangkan beraya tanpa kakak di sisi. Apabila terjaga daripada tidur, air mata ini mencurah-curah turun. Sayunya hati ini. Ku lihat tergantung sepasang kurung biru di dalam almari.

-Gembira-

Sedang asyik bersiap-siap, tiba-tiba terlihat sebuah kereta masuk di perkarangan rumah. Keluarga abang sudah sampai. Seronok menyambut kepulangan mereka.

Selepas kesemuanya berkumpul, sesi bergambar bermula. Itulah acara wajib bagi setiap keluarga di pagi raya. Kali ini agak teruja sebab masing-masing seronok bergambar. Peace!

Sanak-saudara tidak putus-putus datang ke rumah. Namun, kami sempat curi-curi beraya. Dari pagi sehingga petang mood beraya. Ini satu rekod luar biasa bagi saya.

-Penat-

Penat sungguh melayan tetamu yang datang. Urusan dapur satu kemestian untuk dilangsaikan. Aduh! Tidur awal malam ini.

Tertidur di kerusi sementara menanti untuk keluar berhari raya.

-Teruja-

Adik membawa perkhabaran seorang penulis novel kenalannya ingin datang ke rumah. Aduhai..semangat betul dia. Saya pun turut teruja. Berjangkit dengan dia agaknya.

Teruja ingin meneruskan Aidilfitri keesokannya..:)


1. Selamat Hari Raya buat semua.
2. Doakan saya dapat menikmati suasana hari raya di suatu tempat. Itulah impian saya.
3. Berbalas kunjungan dengan teman saya itu. Mahal rupanya harga sepatah kata.

Saturday, August 18, 2012

Sepasang Kurung Biru

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini 29 Ramadhan 1433, hari terakhir berpuasa, insyaAllah. Esok hari raya. Ini bermakna sudah 2 tahun beraya tanpa seorang kakak. Al-fatihah buat arwah kakak. Namun, kakak sangat baik kerana "meninggalkan sesuatu". Sepasang baju kurung biru. Itulah penawar buat kami sekeluarga. Sebelum kakak pergi, dia minta kami sediakan baju raya untuk dia. Mungkin kakak hendak kami merasakan dia selalu ada bersama kami lebih-lebih lagi pada hari raya. 

Kakak meninggalkan kami dengan sejuta rindu:

1. Rindukan masakannya terutama rendang ayam & daging.
2. Rindukan suasana kesibukannya menyiapkan persiapan raya.
3. Rindukan mee karinya yang sedap.
4. Rindukan segalanya tentang dia.

"Semoga kakak ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..amin"

1. Entri pendek kerana air mata ini turun seperti hujan.
2. Esok ingin bertandang ke rumah kakak.
3. Al-fatihah buat ibu saudara yang baru meninggalkan kami beberapa hari ini.