Friday, April 26, 2013

Sekuntum Mawar Mengharum..

Assalamualaikum wbt.

Entri ini saya dedikasikan kepada seorang wanita bergelar Mawar. Sesungguhnya saya tidak mengenalinya secara bertemu mata. Kali pertama saya hanya melihat wajahnya di sebuah majalah Q&A Edisi 16. Perkataan pertama yang terkeluar daripada mulut saya, ialah "cantiknya dia". Allah izinkan saya membaca ruangan Drama dan Iktibar iaitu merupakan ruangan dimana telah diceritakan perjalan hidup dia, suami dan anak-anak. Saya tertarik membaca kisahnya dan menanti sambungannya. Saya juga tertarik dengan namanya Mawar dan anaknya Embun dan Kekwa. Dan ianya sampai setakat itu sahaja.

Dan semalam, abah saya telah membeli Majalah Q&A, Edisi 17. Saya membelek halaman buku tersebut dan sekali lagi sampai di ruangan tersebut. Saya teringat ini lah sambungan kisah yang saya perlu baca. Saya membacanya dengan linangan air mata. Sungguh tragis bagi saya pengakhiran kisah tersebut. Sungguh sayu merasai kehilangan teman sejati kita iaitu seorang suami. Dan di akhir penulisan tersebut, kak Mawar mengatakan dia akhirnya berjaya menyempurnakan hasrat arwah suaminya untuk menjadi seorang penulis. Dia telah menerbitkan buku hasil kembara suaminya di Pakistan yang dulunya hanya ditulis di blog suaminya sahaja. Dan saat melihat buku tersebut, saya terus terkejut. 

Dahulu ketika saya berada di sebuah kedai buku, saya telah terambil buku tersebut. Entah mengapa ada satu tarikan untuk saya menyukai buku itu. Mungkin kerana minat saya yang suka kan buku berbentuk travelog. Namun, saya meletak kembali buku tersebut memandangkan saya dalam fasa berjimat cermat kerana dalam fasa menunggu kerja. Saya telah meninggalkan kedai tersebut dengan sebuah buku lain yang sudah lama tersenarai dalam wishlist saya dengan harapan satu hari nanti saya pasti membeli buku tersebut. 

Dan saat melihat kembali gambar buku yang ditunjukkan itu, hanya Allah yang tahu betapa terkilannya saya kerana tidak membeli buku tersebut. Saya terasa seperti mahu berlari-lari kedai buku itu untuk membelinya. Bagi mengubat kekecewaan, saya telah mencari maklumat buku tersebut dalam internet. Saya membaca review daripada pembaca di blog-blog yang pernah membaca buku tersebut. Melalui pembacaan itulah saya mengetahui kisah disebalik terhasilnya buku tersebut. Saya gembira kerana ada yang telah meletakkan link blog kak Mawar. Saya terus membukanya. Sungguh, walau hanya membaca beberapa entri, saya telah menangis tersedu-sedu. Saya dapat rasakan keperitannya kehilangan orang yang disayangi kerana saya pernah merasakan kehilangan. Namun, kehilangan kita berbeza. Saya hanya kehilangan seorang kakak yang menjaga saya dari kecil sehingga saya ke menara gading. Tetapi, kak Mawar kehilangan seorang yang berkongsi jiwa raga. Memang menyakitkan. 

Saya melapangkan masa untuk membaca keseluruhan entri blog dari awal permulaan sampai yang terbaru, namun masih ada yang tidak kehabisan atas tuntutan kerja yang saya perlu siapkan. Blog kak Mawar cukup rencah kehidupan. Adakala saya tersenyum membaca kisah yang telah ditulis, adakalanya saya menangis mengenangkan betapaa rindunya seorang isteri kepada arwah suaminya. Sayu hati dengan telatah Embun dan Kekwa yang kelihatan begitu tabah meneruskan hidup tanpa seorang ayah. Sehingga saat ini saya asyik terfikirkan kak Mawar dan setiap kali itu juga air mata menitis. 

Buat kak Mawar,
Saya harap akak tabah menjalani hidup ini tanpa seorang suami yang disayangi. In shaa Allah syurga menanti suami kak Mawar di sana. Allah ambil sedikit tetapi, Allah akan bagi banyak di alam sana. Akak seorang wanita yang sangat tabah. Walaupun akak mengatakan akak lemah menghadapi ujian ini, namun sebenarnya akak lah wanita tabah berbanding dengan yang lain kerana Allah menguji hamba-Nya mengikut kemampuan. Dan kemampuan akak cukup tinggi untuk menghadapi ujian tersebut.

Cukuplah blog ini berbicara untuk menggambarkan kisah mereka berdua. Kisah mereka sungguh meninggalkan kesan kepada saya.


Blog kak Mawar: Mawarnafastari
Blog arwah suami: Nafastari

Buku yang diterbitkan khas buat arwah suaminya. Namun, tidak sempat untuk disentuh oleh penulisnya sendiri. Semoga ianya menjadi saham akhirat buat arwah di alam sana.

1. Saat ini saya masih teringat kata-kata terakhir kak Mawar dalam perjalanan pulang ke destinasi yang telah menyaksikan dia kehilangan suaminya untuk selama-lamanya. "Siapa yang akan pergi dahulu, awak atau saya?" dan ketika menyiapkan anaknya selepas selesai mandi sebelum bertolak, anaknya telah menyebut perkataan "horse" dan telah menimbulkan perasaan pelik kerana tiada siapa yang pernah mengajar perkataan tersebut kepada anaknya. Dan malam itu juga, suaminya telah terlanggar seekor kuda. 

2. Saya dapat merasakan kak Mawar beruntung kerana arwah suaminya masih meninggalkan kenangan kepadanya iaitu sebuah blog yang dapat dibaca saat isterinya sangat merindukannya. Dan saya juga berharap bakal suami saya nanti meninggalkan tulisannya untuk tatapan saya andai dia pergi dahulu sebelum diri saya. Saya bertekad untuk tidak mensia-siakan blog saya dan segala penulisan saya ini akan menjadi pengubat rindu kepada orang yang saya sayang andainya ajal saya menjemput.

3. Kak Mawar merupakan blogger kedua berpangkat kakak yang telah membuatkan saya jatuh sayang. Sebelum ini KS telah menceriakan hidup saya dengan kisahnya. Sekarang saya ada kakak Mawar yang kisahnya mampu memberi inspirasi pada saya. Ajaibnya kasih sayang Allah, kedua-duanya saya tidak bertemu mata. Hanya melalui kisah mereka di blog. Namun, jauh di sudut hati, ada kasih dari saya buat mereka berdua. 

4. Sebenarnya Mawar, Kekwa, Embun hanya nama panggilan dalam blog. Masing-masing ada namanya tersendiri. Hehe.

5. Maaf kak Mawar andai ada tersalah fakta. =)

Monday, April 8, 2013

Saat Mapel Gugur..

Assalamualaikum wbt.

Saya sedang larut menatap sebuah novel. Sungguh ianya unik sekali. Saya sukakan semua tentangnya. Dari kulit, kertas, dan isinya. Entah kenapa, saya rasa ianya sungguh sederhana, kelihatan lama dan tenang. 

Gadis ini seorang guru. Si teruna seorang pengurus. Saling memendam sebuah perasaan suci. 5 tahun terbuku. Hanya pasrah pada Ilahi. Masing-masing saling berharap hanya dengan secebis memori. Si kumbang di sana dengan teman baiknya yang mencintainya. Dan si bunga ini redha jika takdirnya begitu. Si teruna kecewa dengan hanya membiarkan pandangan mata mentafsir segala apa yang dilihat mengenai si bunga dari jauh. Lelaki yang dilihat itu hanya berpangkat "pak cik" pada si bunga. Sangkaan yang tidak benar antara satu sama lain telah membawa hati mereka jauh. 

Kesimpulannya, hati mereka saling memerlukan. Tetapi malu untuk meluah. Dan saya meneliti satu persatu frasanya. Senyum kerana kisahnya dekat dengan jiwa saya. Ayat yang berkaitan "bunga kantan" boleh buat saya berkata, "Eh! ini bunga kesukaan saya." Saya teruja menanti kisah ini berakhir.

"Kalau takut dilambung ombak, sayulah mata memandang pulau"