Monday, April 8, 2013

Saat Mapel Gugur..

Assalamualaikum wbt.

Saya sedang larut menatap sebuah novel. Sungguh ianya unik sekali. Saya sukakan semua tentangnya. Dari kulit, kertas, dan isinya. Entah kenapa, saya rasa ianya sungguh sederhana, kelihatan lama dan tenang. 

Gadis ini seorang guru. Si teruna seorang pengurus. Saling memendam sebuah perasaan suci. 5 tahun terbuku. Hanya pasrah pada Ilahi. Masing-masing saling berharap hanya dengan secebis memori. Si kumbang di sana dengan teman baiknya yang mencintainya. Dan si bunga ini redha jika takdirnya begitu. Si teruna kecewa dengan hanya membiarkan pandangan mata mentafsir segala apa yang dilihat mengenai si bunga dari jauh. Lelaki yang dilihat itu hanya berpangkat "pak cik" pada si bunga. Sangkaan yang tidak benar antara satu sama lain telah membawa hati mereka jauh. 

Kesimpulannya, hati mereka saling memerlukan. Tetapi malu untuk meluah. Dan saya meneliti satu persatu frasanya. Senyum kerana kisahnya dekat dengan jiwa saya. Ayat yang berkaitan "bunga kantan" boleh buat saya berkata, "Eh! ini bunga kesukaan saya." Saya teruja menanti kisah ini berakhir.

"Kalau takut dilambung ombak, sayulah mata memandang pulau"

No comments:

Post a Comment