Saturday, September 29, 2012

Bedah Buku: Pemuda Yang Dirindukan Syurga

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah saya berkesempatan untuk membedah buku yang bertajuk seperti di bawah:"Pemuda hebat..
Dunia melamarnya..
Syurga merinduinya.."


Gambaran pemuda zaman kegemilangan Islam:

  • Semangat memanfaatkan masa muda

- Semangat Abdullah bin Amr bin Al-Ash
"Saya mengumpulkan al-Quran dan membacanya dalam jangka masa satu malam"

Semangat Abdullah bin Umar bin Al-Khatab

Sabda Baginda s.a.w :
"Sebaik-baik lelaki adalah Abdullah, kerana dia bangun pada sebahagian malam untuk solat"

Semangat Hamzah Al- Aslami
"Wahai Rasulullah, aku adalah pemilik tunggangan yang sedang aku ubatkan. Aku akan bermusafir dengannya serta menyewakannya. Barangkali aku akan bertemu bulan ini, iaitu Ramadhan dan aku memiliki kekuatan kerana masih muda. Wahai Rasulullah, aku berasa berpuasa lebih ringan bagiku berbanding melambat-lambatkannya sehingga ia menjadi hutang ke atas diriku. Wahai Rasulullah, apakah puasa aku ini akan mendapatkan pahala yang besar ataupun patut berbuka?
Maka Baginda bersabda : "Kerjakan apa yang engkau kehendaki, wahai Hamzah" 

  • Pemuda dan Ilmu
Rasulullah s.a.w bersabda:
 "Orang yang paling pengasih dari umatku adalah Abu Bakar, yang paling keras (dalam membela) agama Allah adalah Umar, yang paling pemalu adalah 'Uthman, yang paling bijak keputusannya adalah Ali bin Abi Talib, yang paling pandai membaca kitab Allah adalah Ubay bin Ka'ab, yang paling mengetahui perkara halal dan haram adalah Muadz bin Jabal, dan yang paling tahu akan hukum faraidh adalah Zaid bin Tsabit. Ketahuilah, bahawa tiap-tiap umat ada orang kepercayaan dan kepercayaan umay ini adalah Abu Ubaidah bin Jarrah"

  • Pemuda dan Iman
Hassan bin Tsabit berkata tatkala memuji Thalhah bin Ubaidillah dalam qasidahnya:
"Dan Thalhah pada hari tercerai-berai tetap menemani Muhammad
 Pada saat tersepit dan penuh kesukaran
Dia melindunginya dengan kedua tangannya sehingga baginda selamat
Sedang jari-jarinya di bawah pedang telah lumpuh
Beliau bersama Muhammad berada di barisan paling depan
Menegakkan panji Islam sehingga terbebas" 

  • Pemuda dan Amal Soleh
Daripada Muhammad bin Yazid, bapanya mengkhabarkan kepadanya:
"Sesungguhnya Abdullah bin Umar mempunyai mihras di dalamnya berisi air. Beliau pun solat menurut kadar kemampuannya. Ketika berasa letih, dia menuju ke tempat tidurnya, lalu tidur ringan sebagaimana seekor burung. Setelah itu dia bangkit, berwuduk dan kembali mendirikan solat. Beliau mengerjakan yang demikian empat ataupun lima kali dalam semalaman."

  • Pemuda dan Adab
- Usamah bin Zaid
Pada zaman 'Uthman bin Affan, harga pohon kurma naik sehingga seribu dirham sepohon. Maka Usamah sengaja mendatangi pokok kurmanya kemudian mencabut dan mengeluarkan isinya (lemak dan minyak) lalu dia memberi makan kepada ibunya.
Mereka yang melihat perbuatannya berkata: "Apa yang membuat kamu melakukan hal ini, padahal engkau mengetahui kalau harga pohon kurma sekarang mencapai seribu dirham?"
Usamah pun menjawab, "Ibuku yang memintanya dan sesungguhnya aku pasti akan memenuhi permintaannya selagi aku terdaya." 

  • Pemuda dan Dakwah
- Dakwah Thulaib bin Umair kepada Ibunya
Thulaib berkata: "Wahai ibuku, apa yang menghalang ibu daripada memeluk Islam dan menjadi pengikut (Muhammad)? Padahal saudara lelakimu Hamzah telah memeluk Islam?"
Dia pun berkata, "Lihatlah apa yang akan dilakukan oleh saudara-saudara perempuanku, kemudian aku akan menjadi salah seorang daripada mereka."
Berkata Thulaib, "Saya mohon kepadamu kerana Allah, kecuali jika ibu datang dan menyerahkan diri serta membenarkannya. Kemudian ibu bersaksi bahawa tiada yang patut disembah melainkan Allah."
Maka sang ibu berkata, "Sesungguhnya aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah."
Setelah itu, beliau begitu gigih dan bersunguh-sunguh membela nabi dengan lisannya. Juga menganjurkan dan membangkitkan semangat anak-anaknya agar membela dan menolong Rasulullah serta melaksanakan segala perintah-Nya. 

  • Pemuda dan Jihad
- Dua beradik berlumba memerangi musuh Allah
Abdur Rahman bin Auf berkata, "Aku berada dalam barisan pasukan Perang Badar. Ketika aku menoleh ke kiri dan kananku, aku mendapati dua orang pemuda yang masih belia. Seolah-olah tidak merasa aman dan khuatir akan keadaan mereka berdua."
Tiba-tiba salah seorang daripada keduanya berbisik kepadaku, "Wahai bapa saudara, tunjukkan kepadaku yang mana satu Abu Jahal."
Aku bertanya pula, "Wahai anak saudaraku, apa yang akan kau lakukan kepadanya?"
Dia menjawab, "Aku telah berjanji kepada Allah, jika aku melihatnya aku akan membunuhnya ataupun aku yang terbunuh kerananya."
Dan temannya yang seorang lagi juga berbisik kepadaku seperti itu. Abdur Rahman berkata, "Aku berada di antara kedua pemuda tersebut dan aku khuatir akan keselamatan mereka. Lalu aku menunjukkan kepada mereka berdua posisi Abu Jahal. Serentak keduanya menerjang dua ekor al-sharq sehingga berhasil membunuhnya. Kedua pemuda itu adalah anak 'AFRA."

Ini lah intipati buku ini. Membaca buku ini membuatkan saya merindui untuk kembali ke zaman generasi awal Islam. Saya mengagumi semangat yang ditunjukkan mereka. Mereka mempunyai kualiti diri yang boleh dibanggakan agama. Masih adakah lagi generasi sebegitu pada zaman kini?


Buat syabab agama:

1) Dunia membutuhkan syabab-syabab agama yang hidup matinya kerana Allah s.w.t
2) Jangan kau lalai dengan permainan dunia yang fana.
3) Ayuh syabab, bangkitlah!

No comments:

Post a Comment